Harry Kewell: Galatasaray’da Olmaktan Çok Mutluyum
Galatasaray’ın Başarılı Futbolcusu Harry Kewell[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Galatasaray Televizyonu’nda yayınlanan AVEA Kamp Günlüğü Programına Konuk Oldu.AVEA Kamp Günlüğü’nün ilk konuğu Harry Kewell. Konuğumuza hoşgeldin diyoruz. Öncelikle 10 günlük bir ara vardı ve tam olarak 30 karşılaşma oynadı. 30 karşılaşmanın ardından çok kısa bir ara vardı. Harry Kewell tatilini nasıl geçirdi?Ailemle geçirdim bu arayı. Ondan sonra eşimle beraber yılbaşından hemen önce New York’a gittik
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zamanımızı orada geçirdik.
Öncelikle ilk yarı performansını genel anlamda nasıl buldu? Takımı 3 kulvarda mücadele eden ve başarılı bir şekilde yolunda ilerleyen bir takım. Nasıl değerlendiriyor genel anlamda Galatasaray’ın ilk yarı performansını?Öncelikle sezon başından itibaren değerlendirmeye başlarsak
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ilk 6 maçı biliyorsunuz iyi futbolla
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iyi performans göstererek kazandık. Herhangi bir mağlubiyet almadık. Ondan sonra bir düşüş dönemine geçtik. Bazı şeyler istediğimiz gibi gitmedi. Ama bu futbolun içinde olabilecek şeyler normal şeyler. Sonra Kasım’ın sonları ve Aralık ayında performansımızın daha iyi olduğunu ve takım olarak daha iyi oynadığımızı düşünüyorum. Ve bu şekilde de devam edeceğine inanıyorum.
O aradaki düşüşle ilgili herkes bir yorum yapıyor. Biz de fırsat buldukça soruyoruz futbolculara ve teknik heyete. Bir de Kewell’a soralım. O aradaki düşüş neden kaynaklanıyor? Çok sık maç yapmasından mıydı acaba?Düşüşler futbolun içinde olan şeyler. Bütün sezon çok iyi gideceksiniz
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bütün sezon çok iyi futbol oynayacaksınız diye birşey yok. Düşüşler yaşanabiliyor
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] takım olarak kötü oynadığınız zamanlarda olabiliyor. Ama önemli olan kötü oynadığınız zamanlarda takım olarak birbirinize sarılmanız
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] takım olarak o durumdan çıkabilmeniz. Ve bazı zamanlarda mağlubiyetten ziyade beraberlikler de çok iyi olabiliyor
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] beraberlik almanız da yeterli olabiliyor. O yüzden futbol dünyasında olabilecek şeyler
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu tip iniş çıkışlar. Ama önemli olan düşüşün yaşandığı zaman takım olarak beraber olup
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] oradan çıkabilmek.
Yani bunun genel anlamda bir sebebi yok[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] form düşüklüğü futbolun içerisinde olabilecek şeyler öyle mi?Kesinlikle. Bu tip iniş çıkışlar futbol dünyasında olabilecek şeyler. Onun haricinde futbolcu olarak da bu tip iniş çıkışları yaşayabilmemiz çok normal. Önemli olan o inişleri yaşadığınız zaman tekrardan kendinizi en iyi şekilde hazırlayıp
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] en iyi şekilde motive edip tekrardan bir çıkışa geçebilmek.
Bireysel performansı ile ilgili nasıl bir değerlendirme yapar?Kesinlikle şu ana kadar gösterdiğim performanstan memnunum. Birçok maçta oynadım
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] birçok gol attım. Eğer kendi performansımdan memnun değilim dersem yalan söylemiş olurum. Çünkü takımımıza baktığımız zaman gerçekten mükemmel denilebilecek futbolcular var. Rekabet o şekilde yüksek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] o yüzden şu ana kadar göstermiş olduğum performanstan kesinlikle memnunum. Ligin ikinci yarısı daha zor geçecektir. Ona da hazırlıklı olmamız lazım.
Harry Kewell’in performansı Frank Rijkaard geldikten sonra müthiş bir artış gösterdi. Hatta daha şimdiden geçen sezonki gol sayısını yakaladı. Kendisi nasıl yorumlar? Rijkaard-Kewell birlikteliği hem Kewell’a hem Galatasaray’a çok şey kazandırdı gibi. Bir de şunu hatırlatalım Frank Rijkaard kendisini uzman diye tabir ediyor. Nasıl değerlendirecek bu tabloyu?Öncelikle şunu söylemem lazım. Küçükken futbol oynarken benim idollerimden birtanesi de Frank Rijkaard’dı. Seyrettiğim idollerimden birtanesiydi. Onun haricinde hocamızın futbola bakış açısı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bize aşılamak istediği mantaliteyle
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] benim mantalitem birbiriyle uyuşuyor. Benimde futbola bakış açım bu şekilde. Onun oyun tarzıyla kesinlikle uyuştuğumu düşünüyorum. Onun için performansım bu şekilde artıyor. Ama öbür taraftan kesinlikle maç ayırt etme
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] b
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]a teknik direktör ayırt etme gibi bir lüksünüz yok. B
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]a bir hoca olsaydı da ben zaten Harry Kewell olarak yüzde yüzümü vereceğimden emindim. Ama Frank Rijkaard’ı soruyorsanız
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] futbol mantalitemiz uyuşuyor. Ve o yüzden de performansım artıyor.
İşin sırrı birazda sanırım hayalini kurduğu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] örnek aldığı isimle buluşup aynı çatı altında çalışması. O nasıl bir duygu? Biraz da o duygudan bahsedebilir mi bize?Frank Rijkaard’la çalışmak gerçekten bir ayrıcalık. Tek kelimeyle özetlersek ayrıcalık diyebilirim. Bu sadece benim için değil diğer futbolcular içinde bir ayrıcalık. Aynı zamanda Galatasaray Spor Kulübü için de bir ayrıcalık. Çünkü kendisi sizinde bildiğiniz gibi hem futbolculuk anlamında hem teknik direktörlük anlamında kendini kanıtlamış bir insan. O yüzden çok büyük bir ayrıcalık. Bana gelince ben her zaman hocamızın bana söylediği
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bana verdiği mesajları
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] benden istediklerini dinleyip ondan hergün bişeyler öğrenmeye çalışıyorum. Ve bunu da otomatikmen performansıma yansıtmaya çalışıyorum. Bu hem benim için çok faydalı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hem takımımızda bulunan diğer oyuncular için çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
GSMobile kullanıcılarından gelen sorulara biraz bakalım. Harry Kewell ilk on birde de başlasa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sonradan da oyuna girse takıma katkı sağlamayı nasıl başarıyor?Kesinlikle ne olursa olsun çok çalışmanız lazım. İlk on birde de başlasanız
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kenarda da otursanız amacınız içeri girdikten sonra takım olarak bir amaç için mücadele etmek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir amaç için savaşmak. Benim de kesinlikle yaptığım bu. Topu kazanmak için koşuyorsunuz
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir güç sarfediyorsunuz. Bunun sırrı tamamen “çok fazla çalışmak..”
Benzer bir soru var ama işin püf noktasını öğrenmek açısından son derece önemli bence. 60 dakika oynayabilir denilen bir Kewell üst üste 90 dakikalar çıkaran bir Kewell’a dönüştü. Bu geçiş nasıl sağlandı?Öncelikle 60 dakika oynayabilir yorumuna vereceğim cevap şu şekilde olacak. Liverpool’da oynarken 60 dakika oynuyordum. Çünkü o hocamızın bir teorisiydi. 60 dakikadan sonra çıkıyordum. 60-65 dakika oynamaya alışan bir futbolcu için 90 dakikaya geçmek gerçekten zaman alıyor
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gerçekten zor diyebilirim. Ama bu sezon gösterdiğim performansa baktığınızda sizinde dediğiniz gibi birçok 90 dakika oynadım. Bunun en önemli sebebi kendimi çok fit hissetmem
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kendimi çok iyi hissetmem. Çünkü çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Takımımızla çok iyi hazırlık dönemi geçirdik. Bu sebepten dolayı kendimi çok iyi hissediyorum. Çünkü 60 dakikadan 90 dakikaya çıkmak gerçekten zaman alıyor
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gerçekten özveri istiyor.
Peki artık kamp dönemine gelelim. Nasıl geçiyor kamp çalışmaları? Bir hayli yoruldular 2 günde.Bir yorgunluk yok.
Kewell’a yakışan bir cevap oldu. Peki nasıl geçiyor[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] genel anlamda kamplar futbolcular için nasıldır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yorucumudur[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] nasıl geçer[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sıkıntılımıdır?Sezon başını çok iyi geçirmiştik. Çok iyi bir sezon başı kampı yapmıştık. Ve bu tamamen bizim ilk yarıda gösterdiğimiz performansa otamatikmen yansıdı. Şimdi pek fazla aramız olmadı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] on günlük bir aramız oldu. O yüzden çok fazla bu performansınızı kaybetmeniz mümkün değil. Sadede şu an yaptığımız antrenmanlar tekrardan o ilk yarıdaki performansı yakalamak için yapılan antremanlar. Tabi yavaş yavaş başladık. Ama iyi bir şekilde devam ediyoruz.
Peki aranın az olması fiziksel anlamda bir dezavantaj getirebilir mi?Ben biliyorsunuz uzun yıllar Premier Lig’de oynamış bir futbolcuyum. Ve şu anda Premier Lig haricinde hemen hemen bütün liglerde bir ara verildi. O yüzden bu tempoya az çok alışık bir futbolcuyum. Şu anda verilmiş ara tabiki kısa olmasına rağmen bir futbolcunun dinlenmesi açısından çok önemli. Önümüzde şimdi çok önemli maçlarımız var. Özellikle kupada oynayacağımız maçlarımız var. Fakat çok geniş bir kadroya sahibiz. Kim oynarsa oynasın elinden gelenin en iyisini yapacağını ve iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.
Önümüzdeki zor dönemle ilgili bir soru gelmiş. Sezonun ikinci yarı fikstürünü futbolcularımız nasıl değerlendiriyor? Çok zorlu deplasman maçlarının olması bir dezavantaj mı?Eğer şampiyon olmak istiyorsanız
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] şampiyonluğa giden yollar mutlaka bu tip zor maçlardan geçiyor. Her maçın kolay geçmesini bekleyemeyiz
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] böyle birşey yok. Mutlaka bu tip zor maçlar oynayacaz. Benim düşüncem bu tip zor maçlara her zaman takımımız iyi cevap veriyor. Bekleneni en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor. O yüzden ben bunun pek dezavantaj olacağını düşünmüyorum.
Ligin ikinci yarısında Milan Baros dönüyor. Türkiye’nin yeni tartışma konusu Milan Baros gelirse Kewell kendi yerine geçecek. Kewell’in gol sayısında bir azalma söz konusu olur mu?Futbol tamamen bir takım oyunu. Bu sadece bireysel bir durum değil. Mesela benim attığım son üç- dört gole bakıyorsunuz bazı pozisyonlarda
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sağ taraftan geldik orta kesildi
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bana sadece dokunması kaldı. Yani sonuçta ben burada 30
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 40 gol atmak için yokum. Kimin gol attığı önemli değil
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] önemli olan Galatasaray’ın başarısı. Solda oynamışım
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ortada oynamışım önemli değil. Önemli olan takımımızın başarısı. O yüzden problem olacağını zannetmiyorum.
Peki taraftarlarımızdan çok mesaj gelmiş bu konuyla ilgili. Gençlerbirliği maçında atılan gol sonrası Elano ile yaşadığı gol sevinci. Kewell nasıl yorumluyor?Birgün arkadaşlarımızla dışarı çıkmıştık. Bu grubun içerisinde Elano ve Milan Baros da vardı. Dans ediyorduk ve Milan Baros’un bu şekilde dans ettiğini Elano gördü ben görmedim. Kendisi de biliyorsunuz özlediğimiz bir futbolcu. O anda spontene gelişti. Dışarı çıktıktan birgün sonra Elano bana söyledi ve bunu konuştuk. Golden sonra ben o şekilde dans etmeye başladım
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Elano bana karşılık verdi. Bu tamamen Baros’tan kaynaklanan birşey. Onu tamamen özlediğimizi anlatan bir görüntüydü.
Bir taraftarımız Kewell[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Keita[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Elano ve Arda Galatasaray’ın hücum gücü için çok önemli demiş. Fakat birlikte oynamaları acaba takım savunmasını olumsuz etkiliyor olabilirmi? Bu konuda Kewell nasıl bir yorum yapar?Şu anda bu şekilde oynuyoruz dediğiniz gibi. 4 oyuncumuz atağa çıkıyor. Mutlaka geriye dönmemiz gerekiyor. Ama bu tamamen hocanın karar vereceği
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] belirleyeceği birşey.
Gerçekten Harry Kewell sadece Galatasaray taraftarı tarafından değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bütün Türk taraftarı tarafından oldukça seviliyor. Uğruna besteler yapıldı bilindiği gibi golden sonra Ali Sami Yen Stadı’da o meşhur [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] çalınıyor. B[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]a bir ülkede belki de gelmeyi daha önce hiç tahmin etmediği bir ülkede bu kadar sevilmek nasıl bir duygu? Ve Galatasaray taraftarıyla arasındaki bu etkileşimle ilgili neler söyleyecek?Öncelikle şöyle başlayım taraftarlar kesinlikle sahada koşan
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mücadele eden
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] savaşan bir futbolcu gördükleri zaman takdir ederler. Mutlaka onu beğeniyle seyrederler. Onun haricinde Türk taraftarları gibi
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Galatasaray taraftarları gibi Dünya’da böyle bir taraftar ben hiç görmedim. Olduğunu da zaten düşünmüyorum. Onun için çok önemli bir duygu benim için. Benim için büyük bir gurur. Ve her hafta onların önünde oynamak gerçekten çok büyük bir ayrıcalık.
Taraftar konusuna girmişken o taraftar bize gönderdiği mesajların tamamına yakınında Kewell bizi bırakmasın diyor. Trübünde yine pankart asıldı. Tabi medya yönlendirmesi de var. “Kewell gitti gidiyor” şeklinde dedikodular veriyor. Kewell transferi ile ilgili nasıl bir yorum yapar? Çünkü şu anda milyonlarca Galatasaray taraftarı bu sorunun cevabını bekliyor.Şöyle başlayım istiyorsanız. Bu tip transfer konularına fazla girmemeye çalışıyorum. Çünkü fazla girerseniz bu sefer sahada gösterdiğiniz performansınızı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] futbolunuzu etkileyebilir. 2 senelik kontratım vardı biliyorsunuz. Ve 6 ayı kaldı. Şu anda çok mutluyum. İlk başta imza attığımda bir ülkeden
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir takımdan bu kadar zevk alacağımı tahmin etmiyordum. Şu anda tamamen düşüncelerim otamatik olarak değişmiş durumda. Ama 6 ayımız daha var. Biraz daha bekleyip görmemiz lazım. Yönetimimizle yapacağımız konuşmalar sonunda karar verilebilecek birşey. Ama şunu söyleyim kesinlikle ilk imza attığım zamanla bu zaman arasında düşüncelerim arasında tamamen çok farklılık var. Burada olmaktan çok mutluyum
Bunu olumlu olarak düşünebilir miyiz?Mutlaka pozitif düşünebiliriz. Ben bu tip olayları dışarıda tutuyorum
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] futboluma konsantre oluyorum. Çünkü bu tip transfer olaylarına konsantre olursanız futbolunuzu etkileyebilir. Tamamen yönetimle ve menajerlerle konuşulacak bir durum.
Bir taraftarımız demişki Kewell çok yakışıklı bir oyuncu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] futbolu bıraktıktan sonra acaba sinemayı düşünür mü? Brad Pitt’ten yakışıklı bence demiş.Kim bilir
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu belli olmaz. İyi bir proje gelirse olabilir. Ama tam da birşey söyleyemiyorum.
Açık kapı bırakmış oldu böylece.. Bir taraftarımız da elindeki dövmenin anlamını sormuş.
Bunun bir anlamı yok. Sadece bir sanat
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] elimin üzerinde görmek istediğim bir şekildi.